Дослідження поперечного профілю вулиці Соборна, Петропавлівської Борщагівки виявило доволі стислий поперечний перетин вулиці шириною в 10 м з межами територій садибної забудови. Розрахунки показали про нестачу пропускної спроможності вулиці і видали рекомендацію про збільшення кількості смуг руху до 2 у кожний бік, також умови ДБН наказують запланувати огородження і смуги безпеки. Чи є в мене можливість змінити поперечний профіль? Якщо ні, то які варіанти вирішення проблеми цієї ділянки мода було б розглянути?
Нікіта, вітаю! Давайте обговоримо. Взагалі, розширення проїзної частини магістралі (вулиці) - це доволі складний і дороговартістний захід не тільки через збільшення площі асфальту, яку треба побудувати, а потім експлуатувати і амортизувати, а й через можливі земельні питання і в кінці кінців через необхідність перероблювати дощову каналізацію. Треба дуже серйозні аргументи, щоб обґрунтувати вірогідні капіталовкладення. В сучасному Києві розширення проїзної частини магістралей (вулиць) - явище вкрай рідке.
Ще один момент, який необхідно врахувати: пропускної здатності проїзної частини магістралі (вулиці) як правило вистачає для забезпечення попиту. Проблеми з нестачею пропускної здатності в основному концентруються на вузлах. Вірне і протилежне: якщо ви збільшите ширину проїзної частини магістралі (вулиці), то ви збільшите навантаження на наступний вузол. Чи буде він готовий до цього? Чи є у нього достатній резерв пропускної здатності?
Давайте подивимося на ваші розрахунки: чи ви впевнені у правильності розрахунку середньодобової середньорічної інтенсивності на цій вулиці? Яку пропускну здатність 1 смуги ви закладаєте?
Для початку я визначив цю вулицю, як магістраль районного значення регульованого руху, де розрахункова швидкість транспорту складає 60 км/год. Далі за формулою було визначено можливість у 1400 транспортних засобів за годину для 1 смуги руху. Надалі був розрахований коефіцієнт впливу світлофор ного регулювання, який склав 0.64. З його врахуванням пропускна спроможність змінилась до 850 тр.зас./год. Відповідно до умов завдання інтенсивність в годину пік сягає 1290 тр.зас./год. Тому, згідно розрахунків почав вважати доцільним влаштувати другу смугу руху у кожну сторону. Та й коли в годину пік там їдеш, можна витратити 20 чи більше хвилин, щоб проїхати той кілометр до наступного світлофора.
@Nikita_Nikushyn “додати ще одну смугу і все поїде” - це мем серед транспортних планувальників. Ось, наприклад:
Як я писав вище - пропускна здатність перегону, як правило, вища, ніж у вузла. Тому додавання смуги руху має враховувати істотне збільшення пропускної здатності вузла, там де зараз коеф. світлофорного регулювання 0,64.
В вашій ситуації я рекомендую не пропонувати розширення вулиці незважаючи на жодні теоретичні розрахунки, що ніби мають доводити таку необхідність.
Ще запитаю: на тому вузлі, де встановлений світлофор і який знижує пропускну здатність вулиці - ви будете робити якусь оптимізацію?