Доцільність облаштування паркувальних кишень вздовж ділянки Оболонського проспекту

Роблю дипломну роботу і однією з цілей є звільнення другої смуги руху дороги парної сторони Оболонського проспекту для громадського транспорту. Смуга руху, що прилягає до пішохідної частини перманентно зайнята паркуванням автомобілів, хоча так не можна. Моя ділянка проєктування - між метро Героїв Дніпра та Мінська. Дорога на цій ділянці має довжину майже в кілометр, без з’їздів. Вже були випадки ДТП, через що Оболонський проспект паралізовувався. Але суть питання в забезпеченні громадського транспорту окремою смугою рухою саме для нього, що він був менш вразливим до заторів. Також ця лінія позитивно вплине на доступність екстренних служб.
Як щодо того, щоб облаштувати паркувальні кишені вздовж проспекту, ділянки зокрема? За моїм проєктом пішохідну частину можна ігнорувати, бо за пропозицією вона розмішується дещо східніше на ділянці.

Дякую

@Domin_Artem я не певен, що зрозумів Ваше питання. Якщо Ви пропонуєте зробити виділену смугу для ГТ і це забезпечується фактами (кількість і частота маршрутів ГТ, затримки тощо) і не протирічить нормативним вимогам, то таке планувальне рішення виглядає цілком доречним. Щодо паркувальних кишень на магістралі загальноміського значення, то це рішення неоднозначне: ДБН В.2.3-5:2018 “Вулиці і дороги населених пунктів” має пункт 6.2.8:

На магістральних вулицях загальноміського значення не допускається розміщення парковки уздовж проїзної частини, окрім спеціально відведених місць на окремих майданчиках, розташованих поза межами основної проїзної частини.

Тобто, звичайна “кишеня” у межах проїзної частини - заборонена. Але можливі винятки:

1. Спеціальні паркувальні майданчики поза основною смугою руху, з фізичним відокремленням можуть бути дозволені у межах сервісних зон (наприклад, при ТРЦ або житлових комплексах).
  2. Якщо вулиця має 6 і більше смуг, і одна смуга постійно не використовується під рух, її можуть реконструювати під парковку — після ТЕО та погодження ОДР.
  3. У ряді міст (Київ, Львів) іноді тимчасово дозволяли кишені на магістралях але це суперечить ДБН і виправдовується (насправді ні!) тільки в умовах відсутності альтернатив.

Уточніть, будь ласка, своє питання.

Наскільки я знаю, то Оболонський проспект є дорогою місцевого значення, а не загальноміського.

Червоне - межі ділянки проєктування.
Фіолетове - пропозиція зміщення пішохідної зони.
Жовте - пропозиція облаштування кишень для паркування
Можливо це звучить надто наївно, але створення таких кишень дозволило би 1) звільнити смугу руху для громадського транспорту 2) таки піти на поступки водіям і дати їм безкоштовне місце тимчасового паркування 3)в комплексі з “перетягуванням” пішохідної зони ближче до забудови упередити перебігання доріг у невстановлених місцях.
і таким чином всі у виграші, бо звільняється смуга громадського транспорту, а значить його рейси стануть надійнішими по часу прибуття і буде менше затримок, а водії таки отримують облаштоване місце для паркування.
я дивився приклади облаштування вулиць в Варшаві і бачив там схожі елементи. Але так, можливо не врахував значення вулиць, тому ідея може бути в корені неправильною.

@Domin_Artem Оболонський проспект, враховуючи його ширину, інтенсивність руху та роль у міській інфраструктурі, ймовірно, належить до категорії магістралей загальноміського значення. Це точно не дорога.

Облаштовувати одночасно паркувальні кишені та виділені смуги для громадського транспорту суперечить функціональній логіці організації вуличного простору та нормативам безпеки, оскільки паркування/виїзд з кишень перетинає траєкторію руху автобусів, створюючи аварійні ситуації; автобуси (і екстрений транспорт!) можуть бути змушені маневрувати, що втрачає перевагу виділеної смуги.

ДБН В.2.3-5:2018 чітко вказує, що:

Уздовж смуг громадського транспорту не допускається облаштування паркувальних місць (особливо, якщо смуга працює постійно).

Можете, будь ласка, навести приклади де за кордоном одночасно працюють виділені смуги ГТ і паркувальні кишені?

1 Like

Так, схоже, на жаль, вони дійсно або не поєднуються, або фізично відокремлені.
Я бачу 2 варіанти розвитку ідеї:

1. Повністю заборонити паркування на смузі, забезпечивши смугою громадський транспорт.
  2. Не забезпечувати окрему смугу руху для громадського транспорту, але мати 2 звільнені смухи руху та паркувальні кишені вздовж дороги.
    Але другий варіант значно більш автомобілецентричний і НЕ вирішує проблему громадського транспорту.
    Тому логічним вбачаю лише перший – обґрунтувати в своїй роботі важливість звільнення цієї смуги суто під громадський транспорт.

Що думаєте?

@Domin_Artem а чому саме ми хочемо забезпечити паркування саме на магістралі загальноміського значення, а не на другорядних перпендикулярних до неї вулиць? Здається я знаю, який саме обʼєкт нерухомості генерує попит на паркування на цій магістралі. Але цей обʼєкт міг би вирішити проблему самостійно, не створюючи інші. Я б радив Вам забезпечити в поперечному профілі Оболонського проспекту комфортний і безпечний рух згідно норм і пріоритетів мобільності: https://images.app.goo.gl/6CsegQPCs88vmZHe9 Паркування, як бачити, там найостаніший з пріоритетів. І ще раз - для нього є перпендикулярні другорядні вулиці і всякі споруди типу підземних і інших багаторівневих паркінгів.

Облаштування багаторівневого паркінгу не є метою моєї роботи, а просто згадати його без розрахунків – замало. Натомість, думаю, між домами є ділянка певного простору, яку можна було б обладнати під паркову.

Тобто паркування на магістралі варто взагалі не розглядати, бо це максимально сумнівне і недоцільне рішення і якщо попит генерує ТРЦ, то ТРЦ і мав би забезпечувати паркомісцями. В якості пропозиції щодо планування можна було б спробувати зробити невелику парковку, якщо дозволяє місце, але загалом зосередитися на інших аспектах моєї роботи? Я правильно зрозумів?

@Domin_Artem добре, що ми зʼясували про паркування на магістралі загальноміського значення і тепер наші позиції тотожні. Щодо вашого останнього питання, то маю уточнити - яка тема і мета Вашої бакалаврської роботи?

Пропозиція реновації вулиці на ділянці. Це комплекс заходів, зокрема захист від спеки, перепланування, озеленення, пропозиція щодо реновації фасадів та підходів комунікації з мешканцями. І транспорт один з аспектів роботи.